Domaće riči

Anketa

Na izlet bi voljeli oti?i u...

G

gargaše
Plošni češalj za češljanje, raščešljavanje, razvlačenje i čišćenje sirove vune (gargašanje), redovito dolazi u kompletu od dva komada. Sastoje se od dvije kvadratične daske s ručkom, na kojima su učvršćene guste zavinute čelične igle.
Pr. rera:

Grlo moje rže ki gargaša
Sinoć mi ga saparila kaša.
Podrijetlo: tal. -> hrv.

 

gasta
1. Novac. 2. (množ. gaste) Više novca.
Pr. a) ”U, to su ti velke gaste.” - To skupo stoji. b) “Ma ne mogu sad, nisan od neki’ gazeta.” - Nemam novca. c) izrjeka ”Na isto ti dođe, il’ med il’ gaste medene.”

Gen. množ. iznimno “gazeta”, ostali padeži množ. prema gen. jed. “gaste”: gaste, gastama, gaste, gaste, gastama, gastama.

 

gemišt
Otprilike čaša vina (najčešće bijeloga) pomiješanog s gaziranom mineralnom vodom (do prije desetak godina to je redovito bila “Radenska“). Posebno je poznat ~ “dva u tri”, što usp. s bevandom.
Podrijetlo: njem. -> hrv.

 

graba
1. Jama. 2. Jarak, najčešće pokraj glavnog seoskog puta, koji često služi kao zamjena za kanalizaciju. 3. Pošto su pijanci često upadali u ~e, od ~e je postala riječ nagrabusiti - nadrljati, nastradati.
Podrijetlo: njem. -> hrv.

 

gradelavati
1. Pripremati (peći) što na gradelamabaciti na gradele2. Okupljati se povodom zajedničkog spremanja mesa na gradelama, družiti se uz gradele.

Podrijetlo: v. “gradele”.

 

gradele [ gràdele ]
Metalna (čelična ili željezna) rešetka na četiri noge na kojoj se peče meso i/ili riba tako da se stavi iznad žere, roštilj.
Pr. “Iđemo peć pastrvu na gradele.”; “Aj baci der malo pečen’ce i pancete na gradele!”; “Iđemo kod njega na gradele!”.

Podrijetlo: tal. i mlet. (gradèla – gradele) -> hrv.

 

guća
Pleteni odjevni predmet.

 

gumaši
Relativno novija (tj. novija od opanaka) obuća na kopčanje, izrađena od štavljene crne kože (uvezane u tri trake preko noge) s potplatom (đonom) od debele crne (najčešće automobilske) gume. Osobito poznati ~ bili su tzv. vrlički gumaši.
Podrijetlo: grč. -> lat. -> hrv.

 

gumno
guvno, što v.

 

Podijeli Podijeli Podijeli