Domaće riči

Anketa

Na izlet bi voljeli oti?i u...

I

ilike
Sitniji duguljasti srebreni ili mjedeni ukrasi poredani u nekoliko (do desetak) uzdužnih redova na muškoj jačermi, između dva kraja na prednjem, prsnom dijelu; s jedne su im strane toke, a s druge koluti (ako ih ima). Kao i toke, i ~ su ostatak negdašnjeg oklopa.

 

Podrijetlo: tur. (ilik – rupa za dugme, petlja za dugme) -> hrv.

 

imbotida
Jorgan, debeli pokrivač punjen perjem ili vunom, nekada vatom, poplun.

Podrijetlo: tal. (imbottita – jorgan, prekrivač s umetkom) -> hrv.

 

imbotija
v. imbotida.

 

imbotilja
v. imbotida.

 

inbotida
v. imbotida.

 

inbotija
v. imbotida.

 

intimela
Jastučnica

 

Irud
1. Herod 1. Veliki, židovski kralj (kralj Judeje) od 37. do 4. g. pr. Kr. Prema Matejevu evanđelju, za njegova kraljevanja se rodio Isus, dok Luka rođenje Isusovo stavlja u vrijeme 1. popisa rimskih provincija Sirije i Judeje, koji je bio 6. g. pr. Kr., dakle opet u vrijeme njegova kraljevanja.
2. Herod Antipa, tetrarh Galileje i Pereje od 4. g. pr. Kr. do 39. g. po Kr., koji je Isusa osudio i dao mučiti i razapeti, te je naredio odrubljivanje glave sv. Ivana Krstitelja. Njegova žena Herodijada u Cetinskom se kraju naziva Irudicašto v.
Pr. psovke Ir’da ti! i Krvi ti Irudove!

 

Irudica
Žena Heroda Antipe, židovskog tetrarha koji je po njezinu nalogu dao odrubiti glavu sv. Ivanu Krstitelju, jer mu je prigovarao što je oženio nećakinju i ženu svoga (živa!) brata. Stoga je postala utjelovljenje odosno personifikacija zla, osoba za koju se vjerovalo da donosi zlo i nevolju. Kad bi se bližila nepogoda – prvenstveno vremenska – vjerovalo se da je to jedno utjelovljenje Irudice, pa bi narod iznio raspela i molio

Biži, biži, Irudica,
Majka ti je poganica,
Od Boga prokleta/sapeta,
Od svetog Ivana raspeta.

U slučaju nailaska velike krupe, oglasila bi se crkvena zvona za koja se vjerovalo da mogu razbiti niže oblake i tako oslabiti krupu, u analogiji s drugim vjerovanjem, da sv. Ilija gromovnik stalno proganja Irudicu (dakle, krupu) gađajući je gromovima (zvonjavom zvona).

 

iščaprkati
iščeprkati, što v.

 

iščeprkati
1. Iskopkati kopkajući, čeprkajući (o zemlji), osloboditi od zemlje čeprkanjem; često o kokošima, npr. Nu šta mi ova kokoš iščeprka, njava je neodnio! 3. pren. Naći, iznaći nešto što je teško naći, iskopati odnikud. Pr. ‘Ko zna šta su mu iščeprkali kad su mu volkodosudili!?

 

izvicijati
1. (prijelazno) Sjetiti se kreativna, šaljiva rješenja, dosjetiti se smicalice i sl. 2. (neprijelazno, o namjeri ili činu) neuspjeti, otići u krivom smijeru u šaljivom smislu (ako ozbiljna stvar neželjeno preraste u šalu, onda “se izvicijala”).
Podrijetlo: od “vicija”, što v.

 

Podijeli Podijeli Podijeli