Domaće riči

Anketa

Na izlet bi voljeli oti?i u...

J

jačerma
Svečani kratki muški prsluk bez rukava, izrađen od kupljene plave ili crvene čohe (čoje), obrubljen i ukrašen zlatolikim vezom od srme i srebrnim tokama. Zbog cijene svih navedenih detalja, i ovaj je opis dosta relativan: naime, siromašniji su redovito izrađivali ~e od plave čohe, dok su bogatiji od crvene (koja je, dakle, bila skuplja); siromašniji nisu imali toke nego samo vez od srme ili eventualno toke samo s jedne strane, dok su ~e bogatijih osim toka obilovale s još nekim ukrasima (pločeilikepucekoluti). Nosi se kao gornji dio nošnje, preko krožeta, a budući da je najsvečaniji dio narodne nošnje, ne nosi se u svim prilikama, dok je u onim svečanijim gotovo obavezna.

 

Podrijetlo: tur. -> hrv.

 

jačmak
v. ječmak.

 

jačmenac
v. ječmak.

 

jačmenjak
v. ječmak.

 

jaketa
Jakna, srednje debeli gornji dio muške odjeće dugih rukava za sva godišnja doba, koji se nosi preko košulje ili džempera i seže do struka ili malo niže.

Podrijetlo: tal. (giacchetta – jakna) -> hrv.

 

ječerma
v. jačerma

 

ječmak
Gnojna upala na očnom kapku ili u blizini oka. Kažu da nastane ako nisi ugodio zbabnoj (trudnoj) ženi. Npr. “Koja ti je to natrala ječmak?”

 

ječmenac
v. ječmak.

 

jenga
jengija, što v.

 

jengija
Mladenkina pratilja u svatovima, djeveruša. Nosi narodnu nošnju, ali posebno ukrašenu, da se razlikuje od svih svatova; tako udate žene koje su jengije nose šudar, a cure nose krunu.
Podrijetlo: tur. -> hrv.

 

jenđija
jengija, što v.

 

jenđuša
jengija, što v.

 

Podijeli Podijeli Podijeli