Domaće riči

Anketa

Na izlet bi voljeli oti?i u...

O

obaška
v. obaško.

 

obaško
Posebno, odvojeno, pojedinačno, samo za sebe. Pr. a) “Ko će sve kumpire oprat obaško?”; b) izrjeka “Daska je daska, ma lopar je obaško.” (jer je lopar od jednog komada drveta, pa se razlikuje od ostalih dasaka)

 

obojak
Uložak od sukna koji se stavlja u opanak ispod stopala.
Pr.: a) “Kom opanci, kom obojci” - v. opanak; b) “Ko poslidnji ustaje, obojaka nestaje!” - kad se kreće raditi, onomu tko ustane zadnji od stola drugi će pokupiti sve obojke za opanke; c) “Nisi ti meni ni ~.”, “Nisi ti meni ni obojka vridan.” - “Nisi mi ni do koljena.”, “Puno sam bolji od tebe.” (u nečemu); d) “Izgulio bi ti i ~ ispod pete.” - “Izvući će od tebe svu, pa i najmanju korist koju može.”

 

očenaši
1. Brojanica za krunicu, pomagalo za molitvu krunice, krunica, niz od 59 zrnaca ulančanih ili nanizanih na konac na sljedeći način: na zatvorenom dijelu nalazi se pet desetica odijeljenih s po jednim zrncem; na spojištu se nalazi pločica ili čvor čiji je treći kraj slobodan; na njemu je niz od jednog, pa tri, te opet jednog zrna, a na kraju se nalazi križ.
2. Molitva krunice.

 

odalica
Drvena naprava koja je koristila kao današnja hodalica za djecu koja su učila hodati. Dug je oko metar i pol i sastoji se od kućišta s kliznom stijenkom i rupom u koju se stavlja dijete, koja jeobamotana mekanom tkaninom.

 

odrišenje
1. Oprost grijeha od svećenika, davanje otpusta. 2. Molitva koju svećenik moli na kraju ispovijedi dok ispovjedalac moli skrušenje. Za teže grijehe, kao umicanje, nije svatko mogao dati odrišenje, nego je postojao svećenik zadužen samo za to u određenom kraju.

 

odrišiti
1. Odvezati, razvezati (čvor, cipele…). 2. (koga, što) Dati oprost (o svećeniku), otpustiti grijehe. Pr. “Ne bi ti njega ni papa odrišio.”

 

ognjište
1. Mjesto u kući na kojem se loži i održava otvorena vatra. 2. Pren. rodna kuća, dom, domovina. 3. Ugasiti ~ Uništiti, zatrti, zaustaviti rod, nemati potomstva (s pretpostavkom da je subjekt zadji potomak svoje loze).

 

oklagija
1. Drveni valjak za valjanje tijesta za kolače i/ili pite. 2. pren. Dobiti ~om Biti kažnjen za neposlušnost supruzi.
Podrijetlo: tur. -> hrv.

 

okomina
kurelja, što v.

 

opanak
Jednina od opanci, što v.

 

opančar
Obrtnik ili zanatlija koji izrađuje opanke, što v.

 

opanci
Kožnata obuća čiju potplatu opančar izrađuje od goveđe kože, dok je gornji, ukrasno ispleteni dio, izrađen od ovčije kože i završava se dvjema kožnim vezicama. Pren. u izreci: ”Kom opanci, kom obojci” - što tko dobije, kako kome ispadne (na kraju sukoba, tučnjave, sučeljavanja, bitke i sl.).

 

oprljati
Istovjetno saprljati, što v.

 

ozdal
Odozdo, s donje strane.

 

ožeg
Metalno oruđe koje se koristi kod komina ili ognja kako bi se rukovalo žerom, vatrom i ugrijanim predmetima (pekomkomaštrama i sl.), dugo od 1 do 1,5 m, s ukrašenim drškom i šiljatom trokutastom lopaticom.

 

ozgar
Odozgo, odozgor, s gornje strane.

 

Podijeli Podijeli Podijeli