Domaće riči

Anketa

Na izlet bi voljeli oti?i u...

Z

zaćemeriti
Isto što i sćemeriti, što v.

 

zaimača
kaciola, što v.

 

zaindačiti se
Zainatiti se.

 

zajno
Zajedno, skupa, u društvu.
Podrijetlo: kraćenjem od “zajedno”.

 

zeman
1. Vremensko razdoblje sa svojim obilježjima, epoha, vijek, vrijeme, doba. Pr. “U turske zemane više krvi nega vode biše.”
2. Davno doba, staro vrijeme. Pr. a) “E moj sinko, to su ti bili zemani (pure i motike)” - to su bila dobra stara vremena. b) prilzemanon s istim značenjem, npr. “Ko je zemanon da čovika poštetna?” ili “Zemanon kad bi mate išla u vareš, donosila bi turte…”.
3. Rok, pravo vrijeme, pogođen trenutak, vakat. Pr. a) (o životinji, npr. kravi) “Jel’ jon doša zeman” - Je li joj došlo vrijeme teljenja i sl. b) rera:

Ko me kudi i nalazi mane?
Ja ću njemu vratit po zemane!

Podrijetlo: arap. -> tur. -> hrv.

 

zemanon
U staro doba, u stara dobra vremena i sl. V. zeman.
Podrijetlo: arap. -> tur. -> hrv.

 

zidnjak
Ukrasna krpa na zidu, s izvezenom kratkom stihovanom i ukrašenom porukom, redovito povezanom s kuhinjom i kuhanjem, kao i s obiteljskom tematikom (brak, djeca, ljubav, mladost, starost,…), npr. “Tko na jelo dugo čeka izgubit će pola teka“, “Dobro došli mili gosti u Hrvata se ne posti” i sl. Redovito su slova plava ili crvena (u novije vrijeme raznih boja), a gotovo svaka prostorija u kući (soba, kuhinja, …) imala je zidnjak kao ukras, a smještaj je određivao i tematiku napisa. Ipak, najzastupljeniji je u kuhinji.

Podrijetlo: od “zid”.

 

Podijeli Podijeli Podijeli