USCK

Udruga “Studenti Cetinske krajine”

Udruga “Studenti Cetinske krajine” je volonterska i neprofitna studentska organizacija koja Studentima iz Cetinske krajine, ali i šire, olakšava studentski život i stvara ugođaj rodnog zavičaja. USCK djeluje gotovo 16 godina na Sveučilištu u Zagrebu, osnovana je 2005. godine i od tada je organizirala niz tribina, okruglih stolova, koncerata, predstavljanja knjiga, predstava, humanitarnih akcija, stručnih tribina, studentskih posjeta brojnim institucijama u Hrvatskoj i inozemstvu. Iako je osnovana kao zavičajna, Udruga je sudjelovala na svim bitnim događajima za studente i postala je neizostavan partner čimbenik na studentskoj sceni.

Ciljevi Udruge su organiziranje kulturnih, sportskih, gastronomskih, glazbenih, humanitarnih, ekoloških i drugih manifestacija i natjecanja, kao i organiziranje zabava, susreta i drugih skupova, suradnja s domaćim i inozemnim udrugama te ostalim čimbenicima javnog studentskog života ako se time pridonosi poboljšanju studentskog standarda. To bi poslužilo mladima kao dodatni poticaj da ulažu u svoju edukaciju i odluče se za hrabar iskorak studiranja na Sveučilištu u Zagrebu.

15+

Godina djelovanja

100+

Događanja

1000+

Studenata

POVIJEST

Udruga “Studenti Cetinske krajine” osnovana je 22. listopada 2005. godine kao središte društvenog života studenata Cetinskog kraja u Zagrebu. Danas, ona je defintivno najdjelatnija udruga Cetinskih studenata, kako u Zagrebu, tako i u Cetinskoj krajini.

Udruga je od samih svojih početaka imala jasno definirane ciljeve i svrhu, koje je uspjela i provesti u djelo svojim djelovanjem u Zagrebu i u Cetinskom kraju. U pogledu ostvarenja svih svojih ciljeva, Udruga je realizirala brojne projekte i to ne samo za svoje članove, nego za sve mlade Cetinjane i studente iz drugih krajeva Hrvatske.

Prvi korak o kojem se moglo razmišljati bila je, sada već tradicionalna, misa za studente koja je i održana u ožujku 2006. godine. Veliko zanimanje studenata za misu bilo je poticaj za organizaciju večeri studenata u Sinju o Uskrsu 2006. te izleta u Varaždin i Trakošćan odmah u svibnju. U lipnju Udruga je sudjelovala i na Sportskim igrama na Jarunu, gdje su mladi Cetinjani osvojili drugo mjesto u čak pet disciplina. Pothvat na koji je Udruga izrazito ponosna (jer je zaista praktičan i potreban) jest pomoć studentima koji su tek dolazili iz Cetinske krajine za vrijeme prijemnih ispita i upisa na željene fakultete. Već sljedeće akademske godine, 22. listopada 2006., na misi u samostanu Gospe Lurdske okupio se rekordan broj studenata (oko dvije stotine) zajedno sa izaslanicima Grada Zagreba, Kluba Sinjana i Studentskog centra, ali i većina studenata (“brucoša”) novog naraštaja koji su netom stigli u Zagreb.

SURADNJA

Udruga “Studenti Cetinske krajine” je kroz svoj životni vijek surađivala sa brojnim organizacijama diljem Hrvatske, ali i šire. Organizacija s kojom defintivno najviše surađuje je “Klub Sinjana”. Klub Sinjana je neprofitna i nevladina udruga koja okuplja stanovnike grada Zagreba i Zagrebačke županije, a koji dolaze ili su porijeklom iz Cetinske krajine. Isti je često sljedeća stanica nakon završetka studija brojnim članovima SCK koji ostanu živjeti i djelovati u Zagrebu.

Sam Klub osnovan je od strane studenata 1954. godine, ali s vremenom je prerastao studentske okvire te je 1991. godine formalno postao udruga građana. Suradnja između dviju udruga kreće se od najnižih razina (dijele prostor) pa sve više (organiziranje raznih događanja poput Sinjske noći i predstavljanja knjiga).

Od ostalih organizacija koje valja istaknuti kao organizacije s kojima Udruga surađuje dugi niz godina su Studentski centar u Zagrebu, Sveučilište u Zagrebu, Studentski zbor sveučilišta u Zagrebu te Hrvatsko nacionalno vijeće u Republici Srbiji.

aktivnosti

Do dan danas Udruga je nastavila zastupati iste vrijednosti i raditi s istim entuzijazmom kao i prvog dana. Za svoje članove i prijatelje Udruga iz godine u godinu organizira razne edukacije, radionice, putovanja i slična društvena događanja povezivajući tako studente raznih fakulteta na različitim godinama studija. Trenutno je u fazi završne pripreme i provedbe niz projekata među kojima su najistaknutiji kviz općeg znanja, govornička škola, pomoć studentima u vidu instrukcija starijih studenata mlađima i slično.

U sklopu Udruge već duži niz godina djeluje i studentska klapa “Banderija” koja tradicionalnim a capella napjevima Dalmacije, Cetinske krajine te cijele Hrvatske promiče kulturu u Zagrebu, ali i šire. Svi studenti u klapi nastupaju volonterski ulažući tako svoje vrijeme i rad kako bi očuvali jedan dio naše kulturne baštine.

Uz samostalne aktivnosti, važno je istaknuti i one u suradnji s drugim organizacijama među kojima su i premijere predstava Sinjskog pučkog kazališta u kino dvorani Studentskog doma Stjepan Radić. Ipak, najistaknutija je suradnja s Klubom Sinjana s kojima surađujemo na prijateljskoj razini na provedbi raznih projekata.

Pridružite nam se

Prije upotrebe pažljivo pročitati informacije na stranici. Za obavijesti o indikacijama, mjerama opreza i nuspojavama…